Apartments ŠTIZ | Betina, Murter

 

Apartments ŠTIZ | Betina, Murter - Croatia

IZLETI

 

NP KORNATI

U središnjem dijelu hrvatskog Jadrana proteže se jedinstveno kornatsko otočje. Zbog izuzetne prirodne ljepote, velike razvedenosti obale, očuvane prirode te bogatog morskog ekosustava, godine 1980. veći dio Kornatskog otočja je proglašen nacionalnim parkom. Nacionalni park Kornati zauzima oko 220km2, a u okviru parka se nalazi 89 otoka, otočića i hridi. Kornatsko otočje dobilo je ime po najvećem otoku Kornatu.
Vegetacija na otocima je vrlo oskudna. Ipak, priroda pobjeđuje skromnim biljem na kamenjaru. Kristalno bistro more otkriva reljefno dno različitih oblika, crvene koralje, školjke i mnoge vrste riba.

Kornati su u prapovijesti bili naseljeni. O tome svjedoči nalaz kamene sjekire podno brda Padinka na otoku Kornatu. Kornati su često bili meta osvajača i pljačkaša, od Rimljana, Mlečana do zadarske gospode. Iako su danas Kornati nastanjeni samo ljeti, težačke i ribarske kućice, razasute po dobro zaštićenim uvalama Kornata, odaju prisustvo njihovih vlasnika. Na Kornatima nema struje niti izvora vode.

Kornatsko otočje predstavlja pravi raj za nautičare, ronioce i sve one koji žele uživati u osami netaknute i veličanstvene prirode. Na Kornatima postoji oko 20 restorana sa ribljim specijalitetima. U nacionalni park se može doći brodom (vlastitim ili iznajmljenim) ili u organizaciji turističkih agencija koje organiziraju izlete. Detaljnije informacije mogu se dobiti u prostorijama Javne ustanove „Nacionalni park Kornati“ u Murteru. NP se nalazi na udaljenosti oko sedam morskih milja od Murtera.

 

NP PAKLENICA

Na prostoru južnog Velebita, površinom od 3617ha uz obalu Jadranskog mora smješten je Nacionalni park Paklenica. Prostor je zbog najrazličitijih prirodno-znanstvenih, estetskih i drugih raznolikosti već 1949. godine proglašen nacionalnim parkom. Na tom dodiru mora i planine, u okomito urezanim i dubokim kanjonima, obilje je zanimljivih i nesvakidašnjih prirodnih pojava. Iskonska priroda pobuđuje znatiželju ljudi i nadahnjuje posjetitelje.

Nacionalni park Paklenica sa svoja dva impresivna kanjona, Velika Paklenica i Mala Paklenica; mnoštvo neobičnih krških reljefnih oblika, niz pećina, bogata i raznolika flora i fauna; monumentalna okomita stijena poznata kao Anića Kuk je jedan od najpopularnijih terena za alpiniste. Nacionalni park Paklenica je najznačajniji penjački centar na Jadranu. Danas na pakleničkim penjalištima postoji oko 400 različitih penjališta, pa svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak. Na području Nacionalnog parka postoji oko 150 km planinarskih staza i putova. Najposjećenija je staza kanjonom Velikom Paklenicom do Planinarskog doma Paklenica (trajanje oko 2 sata).

Špilju Manita peć odlikuje bogatstvo siga i velikih podzemnih prostora (dvorana dugačka 65m, široka 40m, visoka 32m). Procjenjuje se da je starost siga oko 80.000 godina.

Paklenica se ponosi i raznovrsnim životinjskim svijetom. Ptice su najbrojnija skupina, do sada je primjećeno 212 vrsta. Bjeloglavi sup (raspon krila do 2,60m) boravi u ovom području, a među kukcima pažnju plijene planinski leptiri. Od zvijeri, na prostoru parka obitava mrki medvjed (Ursus arctos), vuk (Canis lupus) i ris (Lynx lynx).

Ulazi u nacionalni park su iz mjesta Starigrad-Paklenica prema klancu Velika Paklenica te iz mjesta Seline prema klancu Mala Paklenica. Klanci su međusobno udaljeni 3km.

 

NP KRKA

Rijeka Krka je krški fenomen, koja, probijajući se prema moru, oblikuje brojna jezera, slapove i brzace. Izvire u podnožju planine Dinare, kraj grada Knina. Zbog prirodnih ljepota i geoloških karakteristika veći dio područja oko rijeke Krke proglašen je nacionalnim parkom 1985.god. Obuhvaća površinu od 109km2 uz tok Krke; dva kilometra nizvodno od Knina do Skradina.

Najimpresivniji i najposjećeniji slapovi su Skradinski buk i Roški slap. Roški slap je dobro pristupačan i može se posjećivati tokom cijele godine. Na dužini od 650m tvori ga 12 slapova, s ukupnim padom od 27 m. Na lijevoj obali Krke se nalaze mlinice (mali mlinovi, služe za mljevenje pšenice i kukuruza) na slapovima od kojih su neke i danas u uporabi.

Od Roškog slapa Krka se opet pretvara u izduženo Visovačko jezero. Na sredini jezera je otočić po kojemu je jezero dobilo i ime - Visovac gdje se nalazi crkva i franjevački samostan što krajoliku jezera daje dodatnu tajnovitost. Na otok su se prvi doselili augustinci (pustinjaci) u 14 st. koji su tu sagradili samostan i crkvicu. Godine 1440. godine na Visovac dolaze franjevci iz Bosne tjerani turskom najezdom. Tu se uspijevaju održati sve do danas. U samostanu se čuva vrijedna zbirka knjiga i umjetnina, a između ostalog i 620 turskih dokumenata.

Skradinski buk se ubraja među najljepše sedrene slapove u Europi. Moguće ga je razgledati šetnjom kroz staze i mostove. Kod Skradina Krka utječe u more. Rijeka Krka je bogata različitim vrstama riba od kojih je 10 endema. Brojnost ptica uvrštava Nacionalni park Krka u ornitološki jedno od najvrjednijih područja Europe.

Na rijeci Krki se može kupati samo u dozvoljenim zonama, a Park je moguće obići brodom iz Skradina ili pješice.

Ulaz u nacionalni park Krka je kod mjesta Skradin (Šibenik: 23km)

 

GRAD ŠIBENIK

Dobrodošli u Šibenik - grad koji uspješno spaja slavnu prošlost i dar prirodnih ljepota. Razgledajući grad zasigurno će Vas oduševiti nadaleko poznata Katedrala Sv. Jakova, najznačajnija renesansna građevina u Hrvatskoj.

Gradu čije su ime spominjali kraljevi, priroda je podarila i bogatstvo otoka i otočića okupanih plavetnilom mora, te fascinantan krajolik Nacionalnog parka Krka. Ovdje će Vaše vrijeme do zadnjeg sata biti ispunjeno atraktivnim sadržajima!

 

ZADAR

Zadar je grad iznimne povijesti duge 3000 godina i izuzetno vrijednog kulturnog nasljeđa. Smješten u samom srcu Jadrana, u spoju ljepote prošlosti i svih pogodnosti koje traži suvremeni putnik nudi brojne turističke atraktivnosti. Jedno je od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, kojeg je i londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu“, a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom cool-a“. Burna povijest ovoga grada ostavila je mnoge ožiljke na njemu ali i vrijednu spomeničku baštinu. Posebnost grada su njegovi povijesni spomenici i kulturna baština. Iz različitih povijesnih razdoblja sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture na kojima su vidljiva umjetnička graditeljstva svih vremena.

Od najpoznatijih spomenika izdvajamo crkvu Sv. Donata (simbol grada Zadra i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog Srednjeg vijeka (9. stoljeće)), katedralu Sv. Stošije (trobrodna romanička građevina, ujedno i najveća crkva u Dalmaciji, sagrađena je u dva navrata, u 12. i 13. St), crkvu Sv. Šime (ranokršćanska crkva u kojoj se čuvaju moći najpopularnijeg zadarskog svetca – Sv. Šime) , crkvu i samostan Sv. Marije (ženski benediktinski samostan), crkvu i samostan Sv. Frane (najstarija dalmatinska crkva sagrađena u gotičkom stilu, samostan je osnovan još za života Sv. Franje Asiškog) gradske zidine, utvrde i vrata (kroz gradske su zidine probijena mnoga vrata, bilo ih je čak tridesetak ali ih je sačuvano svega osam), crkvu Sv. Krševana (trobrodna bazilika s tri bogato ukrašene polukružne apside, romaničkog stila), palaču Grisogono Vovo, kneževu palaču i Providurovu palaču.

Grad je bogat brojnim suvremenim arhitektonskim ostvarenjima poput prvih Morskih Orgulja na svijetu i urbane instalacija „Pozdrav Suncu“. Morske Orgulje su instrument koji se nalazi na samoj obali i čiji tonovi proizlaze iz kretanja mora. To je mjesto spoja ljudskih ideja i vještina s energijom mora i valova, mjesto za razgovor i razmišljanje uz neprekidan koncert „Orkestra prirode“. Pozdrav Suncu je instalacija koja se sastoji od višeslojnih staklenih ploča ispod kojih se nalaze solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom-sa svijetlom. Ova instalacija kao model Sunčeva sustava povezana je s Morskim Orguljama čiji se zvuk pretvara u svjetlosnu igru koja na zadarskoj rivi nastupa nakon zalaska sunca. Osim ove dvije suvremene atrakcije u Zadru možete razgledati još i mnoge druge kao što su Narodni trg, Trg Pet Bunara, zlato i srebro grada, Forum, Foša, Muzej antičkog stakla, Kalelarga, riva, Arsenal…..

 

 

APARTMANI ŠTIZ - BETINA, MURTER | HRVATSKA

Adresa: Obala kralja Petra Krešimira IV br. 130,
Betina, Hrvatska

Mobitel: +385 99 8010 222 (Goran), +385 98 326 788 (Damir)

E-mail: stiz@zg.htnet.hr