Apartments ŠTIZ | Betina, Murter

 

Apartments ŠTIZ | Betina, Murter - Croatia

BETINA

Posjetite Betinu i zajedno sa srdačnim domaćinima iskusite doživljaj starog Mediterana . . .

Betina je mjesto na sjeveroistočnoj obali otoka Murtera koji je sa kopnom povezan pokretnim mostom u Tisnom. Nalazi se 35 km zapadno od Šibenika. Administrativno pripada općini Tisno. Broji nešto manje od 800 stanovnika.

Ime Betina potječe od keltske riječi «bet» što znači – usta i opisuje izgled prirodno formirane luke Betine koja, poput usta, štiti brodove od naleta vjetra. Ime je simbolično i stoga što su Betinu kroz povijest zvali «ustima šibenskog kraja», zbog plodnog betinskog «Poja», bogatog ponajprije maslinama i smokvama, ali i povrćem koje je hranilo cijeli kraj.

Betina je izgrađena na padinama rta Artić. Smatra se jednim od najljepših mjesta na Jadranu. Mjestom dominira župna crkva Sv. Franje Asiškog iz 15. st. s prekrasnim baroknim zvonikom, a od nje se zrakasto spušta mreža starih kamenih uličica sa slikovitim bolticama i svodovima. Neke su još uvijek popločane žalom, kamenim oblutcima izvađenim iz mora, što je bio običaj popločavanja ulica u Betini kroz 17. i 18. st. Zbog slikovitosti i očuvanosti povijesne jezgre mjesto je pod zaštitom kao spomenik kulture. Mnogi je zbog ovih obilježlja i predivne vizure nazivaju "ljepoticom pučke mediteranske arhitekture".

Zanimaju li vas kulturne znamenitosti preporučujemo Vam da osim crkve sv. Franje posjetite i Plitku Valu gdje su pronađeni ostaci antičke Ville Rustice i starorimskog groblja, a između Betine i Murtera, na području Gradine nalaze se ostaci antičkog grada Colentuma sa starim vilama i cisternom. U blizini je starokršćanska crkva Gospe od Gradine iz 6. st. Na otočiću Mosteru, udaljenom svega pola nautičke milje od Betine nalaze se ostaci franjevačkog samostana iz 12. stoljeća.

Betina je, uz Korčulu, najpoznatije i najstarije sjedište vrsnih kalafata (brodograditelja u drvu). Jedno je od zadnjih utočišta drvene brodogradnje u Europi. Začetnik betinske brodogradnje je Paško Filipi koji je doselio iz Korčule u prvoj polovici 18. st. Nadaleko je poznat proizvod betinske brodogradnje Betinska gajeta koja datira iz 1740. godine. To je čvrst težački brod sa latinskim jedrom kojim su stanovnici plovili do udaljenih posjeda na Kornatima, Modravama, Prosici i Vranskom jezeru. U čast ovog «svetog broda» svake se godine održava Regata za dušu i tilo, natjecanje u drvenim brodovima.

Osim što su poznati brodograditelji, Betinjani su bili i poznati školjkari. Mnoge generacije Betinjana othranila je školjka. Školjke su se lovile pomoću brganje (sprave za vađenje školjki iz mora). Osim za prehranu, školjke su služile za dobivanje boje, kojom su se bojala sukna za izradu odjeće. Također su se mrvile i dodavale u građevinski materijal. Danas kada je izlov školjaka zabranjen, a u čast ove tradicije, već se 40 godina održava Dan brganje (prva nedjelja u kolovozu), velika cjelodnevna fešta sa zabavnim programom.

Betinske plaže razasute su po cijelom mjestu, a odlikuju se iznimnom bistrinom mora i privlačnošću. Infrastrukturno su prilagođene kupačima. Najpoznatije su Plitka Vala, Kosirina, Zdrače, Bisage... Zanimaju li Vas osim plivanja i druge aktivnosti kojim ćete oplemeniti svoj boravak u Betini, predlažemo Vam da se okušate u jedrenju, ronjenju, biciklizmu, te planinarenju na okolna brda s kojih puca predivan pogled na mjesta i okolne otoke.

 

 

 

 

 

__

 

 

OTOK MURTER

Otok Murter je najveći otok šibenskog arhipelaga, spojen s kopnom u mjestu Tisno. Na otoku Murteru nalaze se četiri mjesta: Murter, Tisno, Jezera i Betina. Otok je naseljen od davnina, a prvi stanovnici bili su Iliri, čemu svjedoče ostaci ilirskog naselja „Colentum“ pokraj Betine. Zbog svog položaja, u blizini Nacionalnog parka Kornati, otok Murter je privlačan nautičarima koji se sidre u njegovim uvalama. Pješčane i šljunčane plaže, između ostalih Slanica i Kosirina, privlače svojom ljepotom. Otok Murter je polazište prema Nacionalnom parku Kornati pa ga često nazivaju „Vrata Kornata“.

 

 

 

 

 

_

 

 

APARTMANI ŠTIZ - BETINA, MURTER | HRVATSKA

Adresa: Obala kralja Petra Krešimira IV br. 130,
Betina, Hrvatska

Mobitel: +385 99 8010 222 (Goran), +385 98 326 788 (Damir)

E-mail: stiz@zg.htnet.hr